Potrebno je potvrditi upis pri ustanovi koja vas prima, univerzitetu ili školi. To važi za sve studente bilo da dolaze iz zemlje koja je u ili van Evropske Unije.

Potvrditi svoj upis na univerzitet

Ovo je obavezno svim studentima. Upis u francuski visokoškolski sistem je godišnji i individualan. Procedura je ista na svim univerzitetima.

Na univerzitetu, definitivan upis se sastoji iz dva dela :

-          "administrativan upis" : ove formalnosti upisa obezbeđuju izdavanje studentske karte. Ovom prilikom se takođe prijavljujete za studentsko socijalno osiguranje i uzajamno studentsko osiguranje  i plaćate troškove upisa. Pogledajte na sajtu univerziteta da saznate rokove i detalje ove procedure.

-          "pedagoški upis" : u ovom drugom delu upisa radi se o izboru predmeta : vi birate nastavne programe, opcije i organizujete svoju godinu studija.

 

U drugim ustanovama visokog obrazovanja

 Ostale visokoškolske ustanove slobodno i samostalno postavljaju kriterijume za upis. One uvek kontaktiraju izabrane studente pre njihovog dolaska u Francusku. Treba da obratite pažnju na potrebna dokumenta koja vam traže ustanove, uglavnom je pokazivanje originalnih diploma neophodno za upis.