Studentskim domovima (koje u Francuskoj zovu Cités Universitaires) upravljaju javne ustanove.

Javna ustanova u Francuskoj, odnosno CROUS – Regionalni centar zadužen za univerzitetske i školske objekte, upravlja studentskim domovima. Oni mogu da se nalaze na univerzitetskom kampusu ili u gradu, a smeštaj se dodeljuje u skladu sa strogim socijalnim kriterijumima.

Smeštaj u « CROUS domovima » često nije najprihvatljivije rešenje jer se cene kreću od 120 evra za jednokrevetnu sobu do 350 evra za studio (garsonjeru). Ovakav smeštaj je ograničen i prednost pri dodeli soba imaju studenti koji su stipendisti francuske vlade.

Mnogi univerziteti takođe imaju potpisane sporazume sa CROUS službama koji im omogućavaju da rezervišu sobe za strane studente koji učestvuju u programima razmene ili saradnje. Neke ustanove rezervišu sobe za međunarodne studente upisane u drugu godinu master studija ili na doktorske studije. Ako pripadate jednom od ovih slučajeva, raspitajte se u svojoj ustanovi ili ustanovi koja vam je odobrila stipendiju.

U svim ostalim slučajevima, mogućnost da dobijete smeštaj u CROUS domovima je ograničena. Međutim, možete da podnesete zahtev CROUS službi nakon vašeg dolaska jer se ponekad oslobađaju mesta u domovima.


U studentskim domovima 
kirija : od 120 do 350 evra mesečno u zavisnosti od vrste smeštaja. 
deposit :  mesečna kirija (ili jedan mesec kirije).
Jemstvo: obavezan je jemac (žirant) koji živi u Evropskoj Uniji.  
Privremeni ili kratkotrajni smeštaj: nemoguć, ugovor se potpisuje za iznajmljivanje u trajanju od 9 meseci za sobu, a za studio u trajanju od 12 meseci, osim tokom letnjih meseci. 
Rezervacija iz inostranstva: nema. 
Pomoć za studentski smeštaj : moguća.