Ova varijanta nudi najviši nivo nezavisnosti i fleksibilnosti

 Ovakav smeštaj vam omogućava da izaberete mesto i vrstu stana u blizini centra grada prepunog društvenih i kulturnih događanja, što najviše odgovara samostalnim studentima koji su se prilagodili društvenom životu u Francuskoj. Stan možete iznajmiti direktno kod vlasnika ili preko agencije za nekretnine.

Ako vam je agencija za nekretnine posrednik u traženju smeštaja tada plaćate proviziju u iznosu nešto nižem od mesečnog iznosa kirije. Iznajmljuju se namešteni i nenamešteni stanovi. Biće vam teško ili nemoguće da pronađetei stan pre samog dolaska u Francusku, osim ako nemate kontakt osobu koja će to uraditi umesto vas.

Kada stignete u Francusku, obratite se službi za smeštaj u okviru vaše ustanove ili službama za prijem međunarodnih studenata koje postoje u brojnim univerzitetskim gradovima kako bi vam pružili pomoć u potrazi za stanom.

Obično se potpisuje ugovor o iznajmljivanju u trajanju od godinu dana. Moguće je napustiti stan i pre isteka ugovora, pod uslovom da to najavite tri meseca unapred za nenamešteni stan ili mesec dana unapred za namešteni stan.

Veliki problem predstavlja i obaveza pronalaženja jemca (ili žiranta), međutim, u nekim gradovima ili regijama ustanove ili lokalna vlast uveli su mehanizme koji zamenjuju tu vrstu jemstva.

Oglase za stanove možete potražiti u službi za smeštaj studenata u vašoj ustanovi, u gradskoj službi za prijem međunarodnih studenata ili u CROUS službi.

 

Zajedničko iznajmljivanje smeštaja

Sve je veći broj slučajeva u kojima više studenata deli stan ili kuću, a jeftinije je od pojedinačnog iznajmljivanja stana i olakšava upoznavanje francuskih ili stranih studenata.

Svaki cimer može da primi naknadu (pomoć) za smeštaj pod uslovom da se njegovo ime nalazi na ugovoru o iznajmljivanju stana.

 

Osnovne informacije za iznajmljivanje smeštaja u privatnom sektoru : 

Kirija: kirije variraju u zavisnosti od kvaliteta stana, lokacije i ponuđenih usluga. U Parizu mesečne kirije kreću se od 20 evra po kvadratnom metru u proseku, a u ostalim gradovima cene su obično niže.
Depozit: mesečna kirija. 
Jemstvo: obavezan je žirant koji živi u Francuskoj. Za ovakvo iznajmljivanje potrebno je osigurati depozit kojim se žirantu plaća kirija. Mesečni prihodi jemca moraju biti tri puta veći od iznosa kirije. U nekim slučajevima, kada se radi o stipendistima francuske vlade ili zaposlenima u okviru doktorskog ugovora, država može da pozajmi novac za uplatu depozita i da bude žirant za plaćanje kirije i odgovarajućih troškova.
Rezervacija iz inostranstva: pod uslovom da se dogovorite sa vlasnikom i platite određeni iznos kao potvrdu rezervacije. To je obično komplikovano i nije preporučljivo jer se izlažete riziku gubitka depozita u slučaju odustajanja.
Pomoć za studentski smeštaj (ALE): moguća ukoliko smeštaj odgovara propisima, odnosno najmanje 9m2 površine.