Ukoliko zbog studija na kratko boravite u Francuskoj, ovo su neke preporuke za smeštaj :

Kratkotrajni smeštaj

Smeštaj u porodici je jedna od najboljih mogućnosti za privremeni boravak. Studentski domovi CROUS-a  ponekad imaju na raspolaganju sobe koje se iznajmljuju tokom letnih meseci, a možete da potražite detaljnije informacije u CROUS službama u gradu u koji idete. Privatni studentski domovi takođe pružaju uslugu za kratke boravke.

U dokumentu « informacije o mogućnostima smeštaja  za svaki grad » pronaći ćete kontakte za domove, hotele ili hostele gde možete da boravite pri dolasku u Francusku.

Dakle i, ako nameravate da idete na kurseve francuskog jezika pre početka univerzitetske godine, bitno je da znate da svi centri za učenje francuskog imaju službu zaduženu za smeštaj koja može da vam ponudi različite varijante smeštaja u tom periodu.


Smještaj u porodici

Ova varijanta je idealna za kratke boravke jer omogućava iznajmljivanje nameštene sobe u privatnoj kući.To često koriste studenti koji pohađaju kurseve francuskog jezika na kratko vreme. Tako učestvuju u porodičnom životu i brže upoznaju jezik i francusku kulturu što predstavlja dobar uvod u studijski boravak u Francuskoj.

Škole stranih jezika često mogu unapred da rezervišu smeštaj u odabranoj porodici na zahtev studenata koji se upisuju na njihove kurseve.

Postoje takođe i specijalizovane agencije koje mogu da vas spoje sa porodicama, kao na primer: 
www.sejoursfrancefamille.fr 

Ostale adrese nalaze se u dokumentu « informacije o mogućnostima smeštaja po gradovima »

Nedeljna kirija u Parizu obično se kreće od 200 evra (uključujući doručak) do 300 evra (uključujući doručak i večeru). Cene su niže u drugim francuskim regijama.