Vrlo je lako putovati po Francuskoj…

 

Vozom

Francuska ima jednu od najefikasnijih i najudobnijih železničkih mreža na svetu zahvaljujući TGV-u (Train à Grande Vitesse, francuski brzi voz). Stoga je lako ići iz jednog grada u drugi čak i ako se nalaze na velikim razdaljinama: putuje se samo 4 sata vozom od Marseja, na krajnjem jugu, do Lila na krajnjem severu zemlje (oko 1000 km).

Pariz se nalazi samo sat vremena TGV-om od Lila, Orleana, dva sata od Liona, Nanta, Poatjea, Rena ili Dižona a tri sata od Marseja, Monpeljea ili La Rošela.   

 

Avionom

Brojne nacionalne i internacionalne avio linije sa polaskom iz svakog velikog francuskog grada vam omogućavaju da udobno stignete u bilo koje mesto na planeti.

 

Kolima  

Putna infrastruktura i autoputevi su vrhunskog kvaliteta, a mreža manjih i živopisnih puteva vam omogućava da otkrijete čari jedne seoske i prirodne Francuske.

U Francuskoj možete da vozite sa srpskom vozačkom dozvolom. Brzina je ograničena na 30, 40 ili 50 km/h u gradovima, 90 km/h na putevima i 130 km/h na autoputevima. Svako motorno vozilo treba da bude osigurano.

 

Gradskim prevozom

Mnogi gradovi su napravili mrežu lako dostupnih i jeftinih bicikala.

U većini gradova javni prevoz je obezbeđen autobusom ili tramvajem. Ima metroa u Marseju, Lionu, Tuluzu, Lilu i Parizu.

Veoma razvijen pariski metro ostaje omiljeno prevozno sredstvo u prestonici. Ova mreža je produžena RER-om (Réseau Express Régional, Regionalna mreža javnog prevoza) koja služi Parizu i njegovim predgrađima.

 

Taksijem

Tarife taksi vozila su strogo kontrolisane u Francuskoj. Cene su prilično visoke u poređenju sa međunarodnim standardima. Sva vozila su opremljena taksimetrom (upozorenje : vozila koja nemaju traksimetar nisu prava taksi vozila tako da ih treba obavezno izbegavati) .