Dopuniti svoje prihode radeći tokom studija u Francuskoj je moguće !
   

Svaki strani student ima pravo da radi tokom studija u Francuskoj ako je upisan u neku visokoškolsku ustanovu i prijavljen za studentsko socijalno osiguranje. Studenti koji dolaze iz zemlje koja je van Evropske Unije moraju dodatno da imaju dozvolu boravka. Ovo pravo se odnosi na sve studente, bez obzira da li dolaze u Francusku prvi put ili su već upisani u prvu godinu studija ili su upisani u neku školu za učenje jezika na godinu dana.

Zakon dozvoljava stranim studentima da rade do 964 sati godišnje, sto odgovara 60% normalnog radnog vremena u Francuskoj. Raditi  pola radnog vremena ne pokriva sve troškove života, ovo može biti samo dodatni prihod. Ovo je vrlo važno !

U Francuskoj postoji minimalna plata (SMIC) čiji iznos je 9 evra bruto po radnom satu. (pre skidanja obaveza socijalnih taksi prema državi koje iznose 20%)

 

Studentski poslovi na univerzitetima

Strani studenti takođe mogu da rade na državnim univerzitetima. Uglavnom je reč o sledećim poslovima : prijem studenata, pomoć studentima s invaliditetom, usmeravanje drugih studenata, informatička podrška i pomoć u korišćenju novih tehnologija, kulturne, naučne, društvene ili sportske aktivnosti, pomoć pri zapošljavanju studenata, promovisanje nastavnih programa univerziteta itd
Ugovori su u maksimalnom trajanju od 12 meseci u periodu između 1.septembra i 31. avgusta. Radno vreme ne može da prelazi 670 sati između 1. septembra i 30. juna niti 300 sati između 1.juna i 31. avgusta.