Studenti iz Evropske Unije mogu slobodno da rade u Francuskoj nakon završetka svojih studija. A ovo su neke od mogućnosti za studente iz drugih zemalja.
   

 

Strani studenti koji su stekli master diplomu

Ako ste stekli bilo koju diplomu koja odgovara master nivou, možete da podnesete zahtev za privremenu neobnovljivu dozvolu boravka koja važi 6 meseci nakon isteka studentske boravišne dozvole.
Ovo ovlašćenje omogućava stranim studentima da rade do 60% normalnog radnog vremena posao koji su izabrali.

Ako se zaposlite u nekoj oblasti koja je u vezana za vaše studije i primate platu koja iznosi najmanje jedan i po puta minimalne plate (SMIC), mogli biste da radite puno radno vreme i da podnesete zahtev prefekturi za promenu statusa odnosno studentskog u status zaposlenog.

 

Ostali studenti

Nakon završetka studija, ostali studenti mogu da se zaposle u nekoj firmi. Treba takođe da se promeni status (od studenta u status zaposlenog lica) prateći posebnu proceduru.
U ovom slučaju, situacija zapošljavanja u Francuskoj prevagne prema zahtevu studenta : dekret od 11. avgusta 2011. ograničava zapošljavanje stranih studenata iz 14 određenih oblasti :

-          kadrovi u računovodstvu
-          sprovođenje proizvodnje nameštaja i drveta
-          dizajn mehaničkih proizvoda
-          dizajn u građevinarstvu
-          merchandising
-          inženjer informacionih sistema
-          sprovođenje opreme i prerade stakla
-          telemarketing i teleprodaja
-          sprovođenje mašinske proizvodnje
-          dizajn električnih i elektronskih proizvoda
-          tehnička intervencija u industrijalizaciji
-          sprovođenje opreme hemijskih i farmaceutskih proizvoda
-          tehnička intervencija u nameštaju i drvetu

Student mora da pokaže ugovor o radu ili ponudu za zaposlenje od strane francuske firme.

U proceni zahteva za promenu statusa, administracija razmatra više kriterijuma, kao što su motivacija firme, profil studenta ili trajanje studija.

 

Karta “stručnost i talenat”

Ova karta ima za cilj da olakša uslove prijema i boravka stranaca koji bi značajno i trajno učestvovali u ekonomskom razvoju i intelektualnom, naučnom, kulturnom, humanitarnom ili sportskom uticaju Francuske i njihove zemlje.
Ova karta se dodeljuje na tri godine na osnovu sadržaja, tipa i interesa projekta. Može se obnoviti. Ona omogućava obavljanje svake profesionalne aktivnosti vezane za predstavljeni projekat.